NO EN ES DA FR DE NL
Keep-it

Ikke la julen bli en bakteriehøytid

Ikke la julen bli en bakteriehøytid

Tar du sjansen på å la den lange, deilige julelunsjen ende i magetrøbbel? Her er temperaturtabbene mange gjør i julen – og mikrobiologens tips til å unngå dem.

Jul er for mange synonymt med mat i godt lag, men mange tar en unødvendig risiko ved å tulle med temperatur, oppbevaring og oppvarming av rester, noe som kan sette en ganske stor demper på julegleden.

– Det finnes ingen eksakt fasit på hva som er den perfekte julemattemperaturen, men det finnes gode tips til hvordan du bør oppbevare, tilberede og lagre maten for å unngå at den blir for tidlig dårlig, sier mikrobiolog og fagsjef i Keep-It Technologies, Therese Faye.

Hyggelig for alle – også for bakteriene En klassisk tabbe mange gjør i julen er å diske opp et bugnende koldtbord som flommer over av godsaker, lar den stå ute i timevis, setter den tilbake i kjøleskapet og gjentar ved neste måltid. Når man utsetter matvarer for slike temperatursvingninger påvirkes holdbarheten. – Den lange, gode julefrokosten sammen med familie og venner er veldig hyggelig for alle involverte, også for bakteriene, sier Faye. Hennes tips er så enkelt som det er vanskelig:

– Det kan virke opplagt, men det er lett å glemme. Ikke sett ut mer mat enn du har tenkt å spise opp, og planlegg nøye hvor mye som kommer til å gå med. Åpne heller skinkepakken og sett ut halvparten. Blir det tomt, kan du gå i kjøleskapet og hente mer, sier hun.

Varm mat i kjøleskapet? Nei takk! Store julemåltid fører ofte til store mengder matrester, og det er både lurt og bærekraftig å spare på mat og varme opp igjen rester. Men du må aldri, aldri sette varm mat rett inn i kjøleskapet, sier Faye.

– Varm mat i kjøleskapet fører til altfor store temperatursvingninger. For å unngå dette kan du kjøle ned middagskasserollen i kaldt vann, røre rundt og få den nedkjølte maten over i (kalde) plastbokser som så settes inn i kjøleskapet, sier Faye, og legger til at du ikke bør vente for lenge med å spise restene.

– Mat som er kokt og stekt holder lenger enn rå mat, men tre dager er uansett en grei huskeregel for hvor lenge du kan vente med å spise opp middagsrestene.

– Lunken mat er noe av det skumleste som finnes Når du varmer opp matrester må du sørge for å få det varmt nok, opp i minst 60 varmegrader, sier Faye, og har en veldig god grunn til det.

– Lunken mat er noe av det skumleste som finnes, fordi det er den optimale temperaturen for bakterier – akkurat som det er den mest behagelige temperaturen for oss mennesker. En enkel huskeregel er at varmretter skal være varme, og kalde matretter skal være kalde – ingenting skal være midt imellom, sier Faye.

Overstabling tuller med holdbarheten Det er et velkjent faktum at mange handler veldig mye rundt juletider. Dette betyr også at kjøleskapene rundt omkring i landet vårt ofte er ekstra overfylte i julen – noe som kan tulle til temperaturen og gjøre datostemplingene vanskelig å stole på.

– Når man overstabler mat er det vanskelig for kjøleskapet å holde kald nok temperatur, og andre matvarer påvirkes av temperatursvingningene. Et kjøleskap skal holde maks 4 grader for å sikre at man kan stole på datostemplingen, og blir det varmere vil maten brytes ned raskere og bli fortere dårlig enn det som står på pakken, sier mikrobiologen.

– Mitt enkle tips er å vær mer bevisst når du handler, og tenk på hvor mye plass du faktisk har i kjøleskapet. Romjula i år har mange dager der butikkene er åpne, så det er ikke et veldig stort behov for å hamstre, sier hun.

Fisk er god mat – for bakterier Vi kjenner alle personen som kan gå i shorts helt til oktober, og den som finner fram boblejakken allerede i september. Vi mennesker tåler temperatur på forskjellige måter, og dette gjelder også matvarene våre.

– For de som foretrekker lutefisk og torsk til julemiddagen er det lurt å vite at fisk er ganske god mat for bakterier, så man må være nøye med å lagre det kaldt og kaste ut rester. Fersk fisk kan nesten ikke oppbevares kaldt nok – det er en grunn til at fisk ligger på is i ferskvaredisken, sier Faye. Hun advarer likevel mot å være for avslappet til bearbeidet mat.

– Pinnekjøtt er ofte saltet, tørket og prosessert, noe som gjør dette produktet mer robust. Men mat er generelt bedervelig og man bør ikke ta sjanser – pinnekjøttmiddagen holder med andre ord ikke nødvendigvis så mye lenger enn ribberester, sier Faye.

Oppsummering – her er våre tips til god temperaturetikette i julestria:

1. Begrens pålegget du setter ut på koldtbordet – ikke utsett skinkepålegget for lange timer i romtemperatur 

2. Kjøl ned matrester før du setter det inn i kjøleskapet – og ikke spis rester som er eldre enn tre dager 

3. Handle litt mindre – overstabling i kjøleskapet tuller med temperaturen 

4. Varm restemåltidet godt – husk at du deler idealtemperatur med bakteriene 

5. Lagre matvarene kaldt nok, hold maks 4 grader i kjøleskapet 


Keep-it® holdbarhetsindikator viser matens faktiske holdbarhet, og hjelper deg å ta smarte valg i hverdagen. Se hvordan.


Anbefalt