en es
Keep-it

La ikke hundedagene ta knekken på maten

Hundedagene som varer fra 23 juli til 23 august har fra gammelt vært en periode det er knyttet mange myter til. Mange av disse mytene handler om at maten var spesielt utsatt i denne perioden. Det heter seg nemlig fra gammelt av at i «røtmåneden» som hundedagene også blir kalt, må man være ekstra påpasselig med maten. Fremdeles er et mange som forteller at det umulig å piske krem fra fløte, melken blir sur og klumper seg lenge før datostemplingen, -brødet, osten og syltetøyet mugner selv i kjøleskapet. Grunnen til at hundedagene blir ansett som så spesielle er at de faller sammen med den tiden i året som er varmest og ofte med fuktig luft. Varme og fuktighet gir perfekt grobunn for bakterier og muggsopp, så dermed er det viktig å være spesielt oppmerksom på hvordan vi tar vare på maten i denne perioden. -Det er ingen myte!

Noen tips for trygg og god mat gjennom varme sommermåneder:

  • Kjenn etter at kjølte og ikke minst fryste varer er så kalde som de skal være når du er i butikken.
  • Pakk kalde varer i samme pose i butikken, ta gjerne med kjøleelementer hvis du har et stykke hjem.
  • Bruk kjølebag og kjøleelementer når du skal på piknik.
  • Pass på å varme opp middagsrester og annen avkjølt mat til minst 70 grader før den serveres igjen.
  • Ikke ta fram for mye mat av gangen. Da unngår du både at mat som ikke spises blir dårlig i sommervarmen.

Keep-it® holdbarhetsindikator viser matens faktiske holdbarhet, og hjelper deg å ta smarte valg i hverdagen. Se hvordan.


Anbefalt