10 tips for trygg og sommersikker mat:
- Pakk kalde/frosne varer sammen når du handler.
- Ikke la matvarene bli i en varm bil for lenge før du får dem på plass i kjøleskapet.
- Sjekk at temperaturen i kjøleskapet ligger mellom 1℃ til 4℃. Holdbarhetsdatoen har tatt utgangspunkt i denne makstemperaturen og bakterier begynner å trives godt når temperaturen stiger fra 6℃ og oppover.
- Fordi varmen i et kjøleskap stiger oppover bør du legge temperatursensitive ferskvarer som fisk, kylling og kjøttvarer langt nede i kjøleskapet, der er det kaldest.
- Ikke sett matvarer for tett sammen
- Ikke oppbevar melk i døren, for her svinger temperaturen mest. Melkekartonger med skrukorker er trygge å legge ned.
- Ta en sommerrengjøring! Færre varer i kjøleskapet gir bedre luftsirkulasjon og dermed jevnere temperatur – da innser du kanskje også at viften har vært gjemt bort en god stund?
- Når du skal spise utendørs, oppbevar maten lengst mulig i en kjølebag, og sett den i skyggen.
- La aldri maten stå ute uten at den er tildekket.
- Ikke sett varme middagsrester rett inn i kjøleskapet, da dette kan føre til at temperaturen stiger. Ikke la dem stå på kjøkkendisken over lengre tid heller – kjøl ned maten i en boks som du setter i kaldt vann før du setter den inn i kjøleskapet.
Keep-it® holdbarhetsindikator viser matens faktiske holdbarhet, og hjelper deg å ta smarte valg i hverdagen. Se hvordan.