NO EN ES DA FR DE NL
Keep-it

God tips for å unngå å bli matforgiftet

Fire tips for å unngå å bli matforgiftet

Hvordan du håndterer råvarene og hvilke redskap du bruker, kan være mer avgjørende for å forhindre matforgiftning enn du tror. Tenk deg følgende scenario: Du skal lage middag, og i det du åpner pakken med kyllingfileter kommer det en rar lukt. Den er ikke gått ut på dato, men du blir bekymret for at noe ikke stemmer. Dette er en naturlig skepsis – men hva om jeg fortalte deg at den største trusselen på kjøkkenet sannsynligvis er deg selv, og ikke den illeluktende kyllingen?

Først og fremst må vi slå fast en viktig ting: kylling lukter. Slik er det. Lukten fra kylling kan faktisk stamme fra at kjøttet reagerer med pakkegassen. Dette er ikke farlig og har ingenting med matvarens holdbarhet eller bakteriedannelse å gjøre. Utfordringen er at det kan være at kyllingen lukter dårlig fordi den har blitt oppbevart for varmt. For høy temperatur påvirker selvfølgelig kvaliteten til kyllingen, og vi kan derfor ikke bruke lukten som indikator på om produktet er bra eller ikke.

Med Keep-it holdbarhetsindikator på kyllingpakken får du nøyaktig informasjon om produktets faktiske holdbarhet.

Det som er viktig er å ta sine egne rutiner på kjøkkenet på alvor. Hvordan du håndterer maten og hvilke redskap du bruker, er mer avgjørende for å forhindre matforgiftning enn du tror. Vi er gjerne opptatt av at ting skal se rent og pent ut hjemme, men selv et plettfritt og strøkent kjøkken kan være fullt av bakterier, og ofte på steder du ikke er klar over.

Her er noen gode hygienetips fra Keep-it:

1. Skift kluter og håndklær ofte – disse er et eldorado for bakteriene.

Vaskekluten bør skiftes regelmessig, og gjerne i god tid før den begynner å lukte surt. De fleste regner med at kjøkkenhåndkleet er relativt rent siden man som regel tørker rene hender eller nyvasket oppvask på det. Men etter at du har brukt håndkleet er det vått. Denne fuktigheten, i tillegg til varmen på kjøkkenet, gjør det til et utmerket sted for bakterier å spre seg.

2. Ikke bland kniver og fjøler.

Struktur på kjøkkenet er viktig for å hindre bakterievekst. Bruk forskjellig kniv og fjøl til kjøtt og grønnsaker. Uønskede bakterier kan bli liggende igjen selv om du vasker nøye med børste, så kjøp gjerne fargekodede fjøler og vask dem i oppvaskmaskinen – så er du helt sikker!

3. Skyll alltid frukt og grønnsaker.

Selv om de gjerne ser friske og rene ut i butikken bør du alltid skylle frukt, bær og grønnsaker grundig før du spiser dem. Dette gjelder spesielt varer som er importert fra utlandet. Disse kan komme fra områder med dårlig tilgang på vann, og kan i verste fall inneholde bakterier, parasitter og virus som gir magetrøbbel. Matvarer som har mye overflate, som f.eks. bladsalater, har større sannsynlighet for å være smittefarlig.

4. Vær nøye med håndvasken – også du som er voksen!

Alle vet at det å vaske hendene før man skal spise er god folkeskikk. Samtidig er det altfor mange av oss som slurver med håndvasken når man skal lage mat. Å vaske hendene skikkelig er svært viktig for å forhindre spredning av bakterier. 


Keep-it® holdbarhetsindikator viser matens faktiske holdbarhet, og hjelper deg å ta smarte valg i hverdagen. Se hvordan.


Anbefalt