NO EN ES DA FR DE NL
Keep-it

Er du en god reiseleder for matvarene dine?

Er du en god reiseleder for matvarene dine?

En matvares reise starter hos produsenten, og hele veien frem til den havner i handleposen din har noen passet på at den holder seg kald nok. Men hva skjer når du har tatt over ansvaret, og hvor kaldt er egentlig kaldt nok?

Matvarene du kjøper og tar med hjem har ofte vært på skikkelig langtur før den havner i kjøledisken i butikken. På hele reisen fra produksjonsleddet, grossisten og til de som pakker ut varen i butikk, har noen hatt som hovedoppgave å sørge for at varen holder en temperatur på maks 4 grader.

I Norge er det nemlig lovpålagt for produsenter og butikker å holde denne kjøletemperaturen. Derfor er det først når en vare havner i handleposen din, at den blir utsatt for temperatursvingninger den aldri har opplevd før – og som datostemplingen heller ikke har tatt høyde for. Du tar kanskje med deg handleposen inn i en varm bil, setter den i gangen mens du kler av deg, lar den stå en stund på kjøkkenbenken mens du pakker ut, og setter den inni et kjøleskap som føles kaldt, men kanskje ikke er kaldt nok. Kjøleskapet ditt er ikke lovpålagt noe som helst, og det er vanskelig for deg å kjenne om det er 4 eller 6 grader der inne.  

Hvordan skal du da kunne vite at matvaren er spiselig når du ikke har helt kontroll på temperaturen den har blitt utsatt for? Her er noen tips til hva du kan gjøre:

1. Vit at holdbarhetsdatoen er pålitelig, men den går ut ifra at matvaren har blitt oppbevart i riktig temperatur. Derfor er det viktig å forstå hvordan temperatur påvirker holdbarheten. For eksempel: Dersom et fiskeprodukt er beregnet til å holde i tolv dager på 4 grader, vil holdbarheten reduseres dersom den oppbevares i mer enn 4 grader. Motsatt vil holdbarheten øke dersom fisken oppbevares under 4 grader.

2. Når du tar med deg matvaren hjem, ikke la den bli i en varm bil eller i en yttergang med varmekabler for lenge før du får den på plass i kjøleskapet.

3. Sørg for at temperaturen i kjøleskapet ditt er på maks 4 grader.  Holdbarhetsdatoen har tatt utgangspunkt i denne makstemperaturen, dessuten begynner bakterier å trives godt når temperaturen stiger fra 6,5 grader og oppover.

4. Vær lur når du stabler i kjøleskapet. Varme stiger oppover, så plasser derfor alltid ferskvarer som kjøtt og fisk i bunnen der det er kaldest, rett over grønnsaksskuffen.

5. Ikke sett matvarer for tett sammen!

6. ikke oppbevar melk i døren, for her svinger temperaturen mest. Melk er også temperaturfølsomt. Melkekartonger med skrukorker er trygge å legge ned.

7. Ikke sett varme middagsrester rett inn i kjøleskapet, dette kan føre til at temperaturen stiger. Ikke la dem stå på kjøkkendisken over lengre tid heller – kjøl ned maten i en boks som er kjølt ned i kaldt vann før du setter den inn i kjøleskapet. 


Keep-it® holdbarhetsindikator viser matens faktiske holdbarhet, og hjelper deg å ta smarte valg i hverdagen. Se hvordan.


Anbefalt